انواع جراحی های کاهش وزن + معرفی عوارض و خطرات

جراحی کاهش وزن که جراحی چاقی یا متابولیک نیز نامیده می شود، گاهی اوقات به عنوان درمانی برای افرادی که بسیار چاق هستند استفاده می شود. این جراحی می تواند منجر به کاهش وزن قابل توجهی شود و به بهبود بسیاری از شرایط مرتبط با چاقی، مانند دیابت نوع ۲ یا فشار خون بالا کمک کند. اما باید بدانید این یک عمل جراحی بزرگ است و در بیشتر موارد باید تنها پس از تلاش برای کاهش وزن از طریق یک رژیم غذایی سالم و ورزش مورد توجه قرار گیرد.

رژیم‌های لاغری مختلف مانند رژیم مدیترانه‌ای، رژیم دانمارکی و …، معمولا با تغییر عادت‌ها و دستورهای غذایی، به ما توصیه می‌کنند که غذاهای فرآوری‌شده را کنار بگذاریم، آب بیشتری بنوشیم و به‌سراغ نوشیدنی‌های شیرین و آب‌میوه‌های مصنوعی و حتی طبیعی نرویم. ترک الکل، تمرینات ورزشی و مصرف پروتئین گوشت بدون چربی و تخم‌مرغ هم در رژیم‌های سلامت و لاغری دیده می‌شوند.

جراحی کاهش وزن

اگر دارای شرایط زیر هستید، جراحی کاهش وزن می تواند گزینه مورد نیاز شما باشد:

  • شما دارای شاخص توده بدنی (BMI) ۴۰ یا بیشتر، یا BMI بین ۳۵ تا ۴۰ و یک بیماری مرتبط با چاقی (مانند دیابت نوع ۲ یا فشار خون بالا)  هستید که در صورت کاهش وزن ممکن است بهبود یابد.
  • تمام روش های کاهش وزن دیگر مانند رژیم غذایی و ورزش را امتحان کرده اید و برای کاهش وزن یا حفظ آن تلاش کرده اید.
  • با پیگیری طولانی مدت پس از جراحی مانند ایجاد تغییرات در سبک زندگی سالم و شرکت در معاینات منظم، مشکلی ندارید
  • اگر فکر می کنید که جراحی کاهش وزن ممکن است گزینه ای مناسب برای شما باشد، با پزشک عمومی صحبت کنید. اگر واجد شرایط درمان هستید، آنها می توانند شما را برای ارزیابی مناسب بودن جراحی ارجاع دهند.

شما همچنین می توانید هزینه جراحی را به صورت خصوصی پرداخت کنید، اگرچه این جراحی ممکن است گران باشد.

زندگی پس از جراحی کاهش وزن

جراحی کاهش وزن می تواند به کاهش وزن چشمگیر منجر شود، اما به تنهایی درمان چاقی نیست. شما باید متعهد شوید که بعد از جراحی تغییرات دائمی در شیوه زندگی خود ایجاد کنید تا از افزایش وزن جلوگیری کنید. برای این کار شما به تغییرات زیر نیاز دارید:

رژیم غذایی خود را تغییر دهید

در هفته های بعد از جراحی رژیم غذایی مایع یا نرم خواهید داشت، اما به تدریج به سمت یک رژیم غذایی متعادل معمولی می روید که باید تا آخر عمر از آن استفاده کنید.

به طور منظم ورزش کنید

بعد از بهبودی دوران نقاهت، به شما توصیه می شود که یک برنامه ورزشی را شروع کنید و آن را تا آخر عمر ادامه دهید.

برای بررسی وضعیت بعد از جراحی و دریافت مشاوره یا پشتیبانی در صورت نیاز، قرار ملاقات های منظم با پزشک و کادر درمان داشته باشید.

زنانی که تحت عمل جراحی کاهش وزن قرار می‌گیرند، معمولاً باید در ۱۲ تا ۱۸ ماه اول پس از جراحی از باردار شدن خودداری کنند.

معیارهای خدمات سلامت ملی برای جراحی کاهش وزن

معیارهای جراحی کاهش وزن می تواند در کشورهای مختلف متفاوت باشد. اگر فکر می کنید جراحی می تواند گزینه ای برای شما باشد، با پزشک عمومی مشورت کنید.

دستورالعمل‌های مؤسسه ملی بهداشت و مراقبت عالی (NICE) در مورد چاقی توصیه می‌کنند که در صورت داشتن تمام معیارهای زیر، باید عمل جراحی چاقی انجام شود:

  • شما دارای شاخص توده بدنی (BMI)  ۴۰ یا بیشتر، یا BMI بین ۳۵ تا ۴۰ و یک بیماری جدی(مانند دیابت نوع ۲ یا فشار خون بالا) هستید که در صورت کاهش وزن ممکن است بهبود یابد
  • تمام روش های کاهش وزن دیگر مانند رژیم غذایی و ورزش را امتحان کرده اید و برای کاهش وزن یا حفظ آن تلاش کرده اید.
  • با پیگیری طولانی مدت مانند ایجاد تغییرات در سبک زندگی سالم و شرکت در معاینات منظم پس از جراحی موافقت دارید.
  • به اندازه کافی تناسب اندام و سالم هستید که می توانید تحت بیهوشی عمومی جراحی کنید.
  • شما تحت درمان با یک تیم متخصص چاقی بوده اید یا این درمان را خواهید داشت.
  • اگر BMI شما ۵۰ یا بیشتر باشد، ممکن است جراحی بدون نیاز به آزمایش سایر روش های کاهش وزن، در همان ابتدا در نظر گرفته شود.

همچنین اگر اخیراً دیابت نوع ۲ برای شما تشخیص داده شده است و BMI شما زیر ۳۵ است، ممکن است ارزیابی مناسبی برای انجام عمل جراحی کاهش وزن در نظر گرفته شود.

دکتر متخصص تغذیه، فرد متخصصی است که ضمن آگاهی به رژیم‌های غذایی مناسب به درمان بیماری‌های مرتبط با تغذیه هم می‌پردازد. روند تغذیه‌ درمانی که از سوی پزشک متخصص تغذیه انجام می‌شود، با در نظرگرفتن موارد زیر پیش می‌رود:

  • وضعیت مراجعان و بیماران
  • سابقه پزشکی افراد
  • مشکلات تغذیه‌ای مراجعان

دکتر تغذیه می‌تواند به تغییر عادت‌های اشتباه افراد در زمینه غذاخوردن کمک کند و آن‌ها را در مسیر سالم‌خوری و انتخاب‌های درست برای تغذیه قرار بدهد. بسیاری از بیماران که دچار مشکلاتی نظیر چاقی و دیابت هستند، با دریافت رژیم‌های مناسب بعداز گرفتن نوبت دکتر تغذیه می‌توانند وضعیت نامطلوب خود را کنترل کنند.

انواع جراحی های کاهش وزن

قبل از مراجعه به یک کلینیک یا جراح خصوصی، تا آنجا که ممکن است در مورد انواع مختلف جراحی کاهش وزن تحقیق کنید و به سوالاتی که می خواهید بپرسید فکر کنید. مطمئن شوید که هر گونه خطرات احتمالی این کار را سنجیده اید.

انواع مختلفی از جراحی کاهش وزن وجود دارد. همه آنها معمولاً تحت بیهوشی عمومی با استفاده از لاپاراسکوپی انجام می شوند، اما هر کدام از این جراحی ها کمی متفاوت عمل می کنند. در لاپاروسکوپی جراح بریدگی‌های کوچکی در شکم ایجاد می‌کند و یک لوله قابل انعطاف را وارد می‌کند تا بتواند در حین انجام عمل، داخل آن را ببیند.

جراحی نوار معده

نوار معده نواری است که در اطراف معده قرار می گیرد و یک کیسه کوچک به سمت بالا ایجاد می کند. برای پر کردن کیسه غذای کمتری لازم است، بنابراین برای احساس سیری نیازی به خوردن بیشتر ندارید. این باند به یک دستگاه کوچک در زیر پوست (معمولاً نزدیک وسط قفسه سینه) متصل می شود.

بدین ترتیب می توان باند را بعد از جراحی سفت کرد. معمولاً ۴ تا ۶ هفته پس از جراحی، باند برای اولین بار سفت می شود. این کار با تزریق محلول آب نمک به دستگاه با استفاده از سوزنی که از روی پوست عبور داده می شود، انجام می گیرد. معمولاً برای این کار نیازی به بی حسی وجود ندارد. بند باید چند بار سفت شود تا به سفتی ایده آل برسد.

بای پس معده

در بای پس معده از منگنه های جراحی برای ایجاد یک کیسه کوچک در بالای معده استفاده می شود. سپس کیسه به روده کوچک متصل می شود و بقیه معده (با دور زدن) از دست می رود. این بدان معناست که غذای کمتری نیاز است تا احساس سیری کنید و کالری کمتری از غذایی که می‌خورید جذب می کنید.

بعد از عمل چه زمانی به مشاوره های پزشکی نیاز دارید؟

در روزها یا هفته‌های پس از عمل جراحی، اگر موارد زیر را دارید، فوراً با پزشک تماس بگیرید:

  • درد بسیار بد در شکم ، یا درد شکمی که از بین نمی رود یا بدتر می شود
  • ضربان قلب غیرعادی و سریع
  • دمای بالای بدن
  • درد قفسه سینه یا تنگی نفس
  • (استفراغ) یا استفراغ خون
  • مشکل در بلع
  • مدفوع تیره و چسبناک
  • نشانه هایی ازعفونت زخم، مانند درد، قرمزی، تورم و چرک در ماه‌های بعد از جراحی

ارائه برنامه، مشاوره غذایی، ارزیابی تن سنجی و بررسی اختلالات تغذیه‌ای، بر عهده پزشک متخصص تغذیه و رژیم است. این پزشک، از تخصص کافی برای تجویز انواع رژیم غذایی مناسب چاقی، لاغری، تناسب اندام، بیماری‌های گوارشی، رژیم غذایی بیماری قلبی، رژیم غذایی کودکان، رژیم دیابت، سرطان و پوکی استخوان برخوردار است. متخصص تغذیه با ارائه خدماتی همچون مراقبت‌های قبل و بعد از شروع رژیم غذایی و ارائه برنامه غذایی اختصاصی، به اصلاح سبک زندگی و ارتقا کیفیت زندگی بیماران کمک می‌کند.

این متخصص، با دانشی که در زمینه کالری، فیبر، ویتامین‌ها، اثر گشنگی، سیری، مواد غذایی سالم‌ و برنامه رژیم لاغری دارد، تناسب اندام و سلامت مراجعین خود را تضمین می‌کند.

برگرفته از سایت دکتردکتر(https://drdr.ir/)

مرا را در بهبود مقالات یاری کنید.

با نظردهی ما را در تکمیل مقالات یاری کنید.